main logo
1697

Parlamentul a ratificat Acordul de credit pentru construcția liniei de înaltă tensiune Bălți-Suceava

Parlamentul a ratificat Acordul de credit cu Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) pentru construcţia liniei de transmitere a energiei electrice Bălţi-Suceava, în cadrul proiectului „Interconectarea reţelelor electrice între Republica Moldova şi România, etapa II”.

Acordul de credit pentru construcția liniei Bălți-Suceava, ratificatImagine simbol

Conform Infotag, proiectul a fost adoptat vineri în două lecturi, cu voturile majorităţii şi opoziţiei, transmite Știri.md.

Acest proiect de investiţii va contribui la integrarea Moldovei pe piaţa europeană prin conectarea la reţeaua ENTSO-E. Astfel, autorităţile intenţionează să creeze noi oportunităţi pentru dezvoltare, inclusiv pentru sursele de energie regenerabilă.

În plus faţă de noua linie aeriană de înaltă tensiune între Moldova şi România cu o tensiune de 400 kV, care va conecta Bălți şi Suceava, va fi construită şi o staţie electrică la Bălţi.

Acordul cu BERD prevede acordarea unui credit în valoare de 30,8 milioane de euro, reprezentând 40% din suma totală necesară finalizării proiectului.

Alţi 30,8 milioane de euro vor fi furnizaţi de Banca Europeană de Investiţii. De asemenea, proiectul include un grant în valoare de 15,4 milioane de euro acordat de UE prin Platforma de Investiţii pentru Vecinătate. Costul total al proiectului este estimat la 77 de milioane de euro.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării