main logo
3981

Lilian Carp: Rusia și-a schimbat strategia în războiul hibrid cu Moldova

Preşedintele Comisiei parlamentare pentru securitate naţională, apărare şi ordine publică, Lilian Carp, consideră că în ultimul timp Rusia şi-a schimbat tactica în războiul hibrid pe care-l duce împotriva Moldovei.

Lilian Carp: Rusia și-a schimbat strategia în războiul hibrid cu MoldovaImagine simbol

Conform Infotag, declarația a fost făcută în timpul unei emisiuni la postul de televiziune TV8, transmite Știri.md.

„În trecut, Rusia acţiona prin aliaţii săi din Moldova - fie comunişti sau socialişti. În acelaşi timp, societatea era împărţită aproximativ 50 la 50 între electoratul prorus şi cel proeuropean. Cu ajutorul anumitor tehnologii, Moscova putea să-şi promoveze uşor oamenii la putere, care luau deciziile dorite de ei. După începerea agresiunii împotriva Ucrainei, situaţia în Moldova s-a schimbat. Acum, 55-58% dintre cetăţenii ţării susţin vederi proeuropene, iar luând în considerare şi diaspora, acest procent este cu siguranţă mai mare de 60%. Astfel de schimbări de atitudine au determinat şi Rusia să-şi schimbe strategia”, a spus Carp.

Potrivit lui Carp, acum Kremlinul acţionează în Moldova prin mai multe categorii politice.

„În primul rând, aceştia sunt susţinătorii fideli ai Moscovei, gata să facă orice pentru a respecta indicaţiile. Este vorba despre gruparea criminală condusă de Ilan Şor, care încearcă să se salveze de la închisoare. În al doilea rând, sunt partidele de stânga mai moderate. În primul rând - Partidul Socialiştilor, care rămâne loial Moscovei şi speră să revină la putere în cadrul procesului democratic. Şi în al treilea rând, sunt cei care declară că susţin vederi proeuropene, dar rămân loiali Moscovei. 

În trecut, ei pledau pentru „limba moldovenească”, împotriva Acordului de Asociere cu UE, chiar organizau proteste la Bruxelles. Dar acum se declară „europeni”. Printre aceştia se numără primarul Chişinăului, Ion Ceban, şi alţi politicieni. Printre ei sunt chiar susţinători ai unirii cu România. Prin această categorie, Moscova speră să atragă o parte din voturile electoratului proeuropean”, a declarat deputatul.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării