main logo
3764

Patru cazuri de malarie, înregistrate în R. Moldova în 2023

Patru cazuri de malarie au fost înregistrate în R. Moldova pe parcursul anului 2023. Datele au fost prezentate de Agenția Națională pentru Sănătate Publică.

Patru cazuri de malarie, înregistrate în R. Moldova în 2023Imagine simbol

De menționat că anual, la data de 25 aprilie, este marcată Ziua mondială de combatere a malariei. Potrivit celui mai recent Raport mondial privind malaria, în 2022, la nivel global s-au înregistrat 249 de milioane de cazuri de malarie care au cauzat 608 mii de decese, în 85 de țări. Regiunea africană a OMS reprezintă o parte disproporționată din povara globală a malariei, transmite Știri.md cu referire la deschide.md.

În 2022, regiunea a înregistrat 94% din cazurile de malarie și 95% din decesele provocate de malarie. Copiii cu vârsta sub cinci ani reprezintă aproximativ 80% din totalul deceselor cauzate de malarie, în această regiune.

„Republica Moldova are statut de țară liberă de malarie, dar anual, înregistrează cazuri de import. În anul 2023, s-au înregistrat patru cazuri la cetățeni care au călătorit în zone endemice”, susțin reprezentanții ANSP.

De menționat că malaria este transmisă de anumite specii de țânțari și se poate manifesta în diferite forme: de la simptome ușoare (febră, frisoane și dureri de cap) până la forme grave (oboseală, confuzie, convulsii și dificultăți de respirație).

Boala poate fi prevenită şi tratată, dar continuă să aibă un impact devastator asupra sănătății oamenilor. Sugarii, copiii sub cinci ani, femeile însărcinate, călătorii și persoanele imunocompromise prezintă un risc mai mare de a face forme severe de boală. Tratamentele profilactice previn agravarea cazurilor ușoare.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării